Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 23:29
Reklama

Tort piernikowy, Katarzyny Waśniewskiej z Bydgoszczy

Na naszym stole można znaleźć mnóstwo fantastycznych ciast świątecznych, ale tort piernikowy to zdecydowany ulubieniec mojego męża. – napisała pani Katarzyna, wysyłając nam swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.
Tort piernikowy, Katarzyny Waśniewskiej z Bydgoszczy

Biszkopt

7 jajek

1 szklanka mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki kakao

łyżeczka cynamonu

 

KREM:

1 kg sera w wiaderku ( polecam serek President waniliowy, jeśli będzie zwykły twaróg trzeba będzie dodać więcej cukru)

2-3 łyżeczki cynamonu

200 ml śmietany kremówki 30%

cukier puder do smaku (wg uznania, bo serek sam w sobie jest słodki)

kilka pierniczków ( najlepiej nadziewanych w czekoladzie)

 

dodatkowo

dżem porzeczkowy- słoik

1 pomarańcza

pierniczki do dekoracji - u mnie białe lukrowane serca

 

Polewa czekoladowa

śmietanka 30% - kubeczek 250 ml

gorzka czekolada

posypka czekoladowa

 

Zrobić biszkopt czyli :

białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 - 10 minut , aż masa będzie puszysta. Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao, cynamon i wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej i lekko mieszać szpatułką. Wyłożyć na tortownicę o średnicy ok.  26 cm i piec przez około 30 minut aż biszkopt będzie upieczony. Wyjąć, przestudzić i przekroić na 3 lub 4 blaty ( w zależności od tego jak urośnie). Blaty ciasta skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Krem:

Serek utrzeć z cynamonem, można dosłodzić do smaku. Stopniowo dolać śmietankę i miksować do powstania kremu.

Pierwszy blat należy posmarować grubo dżemem porzeczkowym ( warstwa kwaśna ma tu istotne dla smaku znaczenie). Potem kłaść kolejno biszkopt, krem i posypać grubo pokruszonym/startymi pierniczkami, znów biszkopt/krem/pierniczki i tak do ostatniego krążka ciasta. Wierzch posmarować pozostałym kremem, oblać czekoladą i udekorować posypką czekoladową i pierniczkami.

Polewa:

Śmietankę podgrzać, potem połamać czekoladę , połączyć i poczekać aż czekolada się rozpuści. Lekko ostudzić i już można dekorować tort.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama