Pieczone kacze uda w soku jabłkowym z tymiankiem, risotto jabłkowym i surówką z selera i białych winogron, przepis Magdaleny Szafrańskiej z Wrocławia

  • 29.11.2017, 06:08
  • red.
Pieczone kacze uda w soku jabłkowym z tymiankiem, risotto jabłkowym i surówką z selera i białych winogron, przepis Magdaleny Szafrańskiej z Wrocławia Fot. Magdalena Szafrańska
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta

Składniki:

kacze udka (nóżki)
sól (około 1 łyżeczki) i pieprz (około 1/2 łyżeczki)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 mały ząbek czosnku cienko pokrojony

RISOTTO JABŁKOWE:
1 łyżka tłuszczu 
1/2cebuli
60 g ryżu do risotto (arborio)
szczypta suszonego tymianku
1/4 jabłka
1/4  białego wina)
około 1/2 litra wrzącego bulionu drobiowego
3 łyżki zimnego masła
4 łyżki tartego parmezanu

SAŁATKA:
garść roszponki
1/5 korzenia selera
1 szklanka białych winogron
1 łyżka posiekanego szczypiorku

winegret: po 1 łyżeczce majonezu, oliwy  i musztardy, 1 łyżka soku z cytryny,  1/2 łyżki cukru lub miodu , szczypta kminku, sól i pieprz
 

Kacze nóżki doprawiam solą i pieprzem, smaruję  tymiankiem i kminkiem, obkłądam plasterkami czosnku. Wkłądam  do garnka żaroodpornego z pokrywą, skórką do dołu, zalewam  sokiem jabłkowym. Piekarnik 120 stopni C. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika. Piekę przez 2 godziny. Nóżka musi być tak  upieczona zeby   mięso idealnie odchodziło od kości a skórka jest cienka i smaczna 

Risotto jabłkowe: na głębokiej patelni lub w garnku podgrzewam tłuszcz, dodaję posiekaną w kosteczkę cebulę . Dodaję ryż, tymianek oraz pokrojone w kosteczkę jabłko, smażę przez około 1 minutę. Następnie wlewam wino i wygotowuję. Następnie wlewaam po 1/2 szklanki wrzącego bulionu i mieszając od czasu do czasu gotuję ryż.   Odstawiam z ognia na 1 minutę pod przykryciem. Wkłądam masło i tarty parmezan, mieszam do rozpuszczenia się masła.Sałatka: wszystkie składniki winegretu mieszam w miseczce. Seler obieram i trę na tarce, doprawiam solą, pieprzem, mieszam  z winegretem. Dodaję pokrojone i  winogrona oraz posiekany szczypiorek. 

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe