Śledzie w cieście piwnym, przepis Radosława Surmacza z Józefowa

  • 29.11.2017, 05:57
  • red.
Śledzie w cieście piwnym, przepis Radosława Surmacza z Józefowa
Przygotowanie dosyć czasochłonne, ale zapewniam, że na prawdę warto. Delektowanie się nimi zrekompensuje nam poświęcony czas na ich przygotowanie - napisał pan Radosław, wysyłając swój przepis na świąteczny kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.

Składniki: 1 kg solonych filetów śledziowych, 500ml mleka, 250ml jasnego piwa, 2 jajka, sok z 1 cytryny, 5 łyżek mąki, 50ml oleju, cukier, sól, pieprz

 

Wykonanie: Filety moczyć przez 6-12 godz, dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 godz. moczymy je w mleku. Następnie osuszyć, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1-2 godz do lodówki. Przygotować ciasto: mieszamy mąkę z paroma łyżkami piwa, solą, pieprzem i cukrem. Potem dodajemy żółtka i cały czas ucieramy masę, dolewając do niej porcjami resztę piwa. Ciasto powinno być gęste, podobnie jak na naleśniki. Odstawić ciasto na pół godz, i na koniec dodać pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy. Rozgrzać olej. Śledzie zanurzamy w cieście i kładziemy na patelnię. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe