Dorsz pieczony z kiszoną kapustą i ziemniakami, przepis Radosława Surmacza z Józefowa

  • 29.11.2017, 05:52 (aktualizacja 29.11.2017 12:55)
  • red.
Dorsz pieczony z kiszoną kapustą i ziemniakami, przepis Radosława Surmacza z Józefowa Fot. pixabay.com
Przepis nadesłany na świąteczny kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.

Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 60 dag ziemniaków, łyżka musztardy, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżki masła, 2 marchewki, cebula, pół kg kiszonej kapusty, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, cukier, 2 łyżki posiekanego koperku, olej

 

Wykonanie: Rybę podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć. Ziemniaki obrać, ugotować i ugnieść. Dodać mleko, musztardę, łyżkę masła i szczyptę gałki muszkatołowej i połączyć. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i posiekać. Kapustę odcisnąć i drobno pokroić. Połączyć z marchewkami, cebulą, cukrem, i koperkiem. Pozostałym masłem natłuścić naczynie żaroodporne. Na dnie położyć rybę, przykryć masą ziemniaczaną, na masie ziemniaczanej ułożyć kapustę. Piec ok. 25 min. w temp. 190st.

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe