Zupa pomidorowa z kukurydzą i papryką, przepis Barbary Pyś z Kolonii Ruszów

  • 1.11.2017, 09:30 (aktualizacja 02.11.2017 11:21)
  • red.
Zupa pomidorowa z kukurydzą i papryką, przepis Barbary Pyś z Kolonii Ruszów
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.

Składniki

  • 2 cebule

  • 1 zielona papryka

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 280 g konserwowej kukurydzy

  • 800 g konserwowych pomidorów

  • 3/4 I bulionu mięsnego

  • 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki

  • pieprzu i słodkiej papryki

  • szczypta majeranku

  • 1 tymianku

  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

  • 4 łyżki białego wina

Sposób przygotowania

Obraną cebulę pokroić w plasterki. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona, opłukać i pokroić w paski. Obrany ząbek czosnku rozgnieść.

Cebulę poddusić w rozgrzanym oleju, dodać paprykę i dalej dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek,

Pomidory razem z zalewą i bulionem mięsnym dodać do duszonych składników. Zupę doprawić do smaku i gotować,

W końcowej fazie gotowania dodać zioła i wino. Zupę ponownie zagotować.

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe