Chłopski garnek, przepis Magdaleny Zasuwy z Księżostan Kolonii

  • 1.11.2017, 09:24 (aktualizacja 02.11.2017 09:26)
  • red.
Chłopski garnek, przepis Magdaleny Zasuwy z Księżostan Kolonii pixabay.com
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.

500g kiełbasy cienkiej

2 średniej wielkości cebule

3 strąki kolorowej papryki

4 średniej wielkości ziemniaki

200g białej kapusty

200g pieczarek

4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

3 listki laurowe

3-4 kulki ziela angielskiego

1 łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich

1 łyżka majeranku

Sól  i nieco cukru do smaku

Pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Pieprz cayenne w zależności jaką ostrość lubimy tyle dodajemy

4 szklanki gorącej wody

Olej rzepakowy do smażenia

Kiełbasę pokroić w talarki, cebulę w drobną kostkę. Kolorową paprykę również w kostkę ale nieco większą. Obrane ziemniaki pokroić w dość sporą kostkę, kapustę poszatkować. Pieczarki małe w całości większe pokroić w ćwiartki lub plastry.Na rozgrzanym oleju podsmażyć w pierwszej kolejności plasterki kiełbasy, następnie dodać cebulę oraz  paprykę. Chwilę razem smażyć.Następnie poszatkowaną kapustę oraz ziemniaki. W miedzy czasie na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pieczarki, dodać do potrawy. Koncentrat rozprowadzić w wodzie, dodać do potrawy. Dodać przyprawy oraz zioła. Całość gotować na nie dużym ogniu do miękkości ziemniaków.

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe