Ziemniaki faszerowane, przepis Magdaleny Zasuwy z Księżostan Kolonii

  • 1.11.2017, 09:21 (aktualizacja 02.11.2017 09:23)
  • red.
Ziemniaki faszerowane, przepis Magdaleny Zasuwy z Księżostan Kolonii pixabay.com
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta.

5 dużych ziemniaków,

30 dkg pieczarek,

15 dkg boczku,

2 ząbki czosnku,

20 dkg startego sera żółtego,

cebula,

łyżka masła,

śmietana 18%,

sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (do miękkości), przekroić na pół.

Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach,podsmażyć na maśle, dobrze doprawiać solą i pieprzem.Boczek i cebulę pokroić w małą kostkę, podsmażyć, następnie wymieszać ze śmietaną i dać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połowę sera. Podgrzać do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.Z ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając około 5 mm brzegi.1/3 miąższu wymieszać z pieczarkami.Ziemniaki napełnić farszem, polać sosem i posypać serem.Zapiec 5 minut w 200 stopniach.

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe