Składniki
Ciasto: 15 dag startych na tarce na dużych oczkach twardych jabłek ( bez skórki) 15 dag startej marchwi na tarce na dużych oczkach, 1i 1/2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 5 jajek, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych, 125ml oleju ( najlepiej winogronowego), 1i 1/2 łyżeczki sody, 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, bułka tarta, tłuszcz do formy.
Krem: 25 dag serka mascarpone, 200ml śmietanki 30%, 1 i 1/2 łyżki cukru pudru, 1/3 łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą, wymieszać z orzechami ( garść odłożyć). Jajka ubić z cukrem, dodać olej i mąkę. Utarte jabłka i marchew odsączyć z nadmiaru soku, dołożyć do masy, wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C. Piec 55 min. do suchego patyczka, wystudzić. Ciasto udekorować kremem ze schłodzonej śmietanki ubitej z cukrem pudrem i mascarpone. Posypać orzechami i cynamonem.
Napisz komentarz
Komentarze