Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 06:28
Reklama

Krucha szarlotka, przepis Marii Surmacz z Józefowa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Delecty.
Krucha szarlotka, przepis Marii Surmacz z Józefowa

Autor: pixabay.com

Składniki: 80 dag kwaśnych jabłek, 25 dag mąki krupczatki, 25 dag mąki tortowej, 25 dag masła, 12 dag cukru, 2 żółtka, 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, cukier puder do oprószenia, masło, bułka tarta do formy.

 

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i jogurtem, dodać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Zwinąć je w kulkę, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto wyjąć 2/3 rozwałkować, rozłożyć w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na cieście wyłożyć jabłka. Na wierzchu rozsypać utartą na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Szarlotkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do około 175 stopni na około 55-65 minut. Gdy wierzch się zrumieni, wyłączyć piekarnik, ciasto zostawić do wystudzenia. Na koniec obficie oprószyć cukrem pudrem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama