Piernik "last minute", przepis Agaty Kudan z Zamościa

  • 9.10.2017, 05:04
  • red.
Piernik "last minute", przepis Agaty Kudan z Zamościa
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia i marki Delecta.

Składniki: 100g masła, 2 łyżki kakao, 2 łyżki przyprawy piernikowej, 2 łyżki miodu, 250ml mleka, 3 jaja, 200g mąki, 200g cukru, 1 i 1/3 łyżeczki sody, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao, przyprawę piernikową i miód. Mieszając, rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i rozmieszać rózgą.

Do czystej miski wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach, dokładnie i tylko do połączenia się składników. Masę wlać do formy wyłożonej papierem i włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec około 20-30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż. Posmarować powidłami śliwkowymi.

Smacznego!

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe