Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 08:45
Reklama

Ziołowa mieszanka warzywna z ryżem, przepis Marii Surmacz z Józefowa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i marek Oranżada Hellena, Appetita i Siesta.

Składniki: 3 marchwie, strąk czerwonej papryki, 20 dag brokuła, 3 łyżki kukurydzy konserwowej, 20 dag zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej), 20 dag ryżu.

 

Sos: 15 dag serka topionego z ziołami, 3/4 szklanki mleka, 3 łyżki posiekanego koperku, suszona bazylia i oregano, sól, pieprz, 3 łyżki oleju rzepakowego

 

Ryż ugotuj na sypko, osącz. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Marchew obierz, pokrój w plasterki. Brokuł ugotuj na półtwardo, wrzuć na na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodaj marchew, paprykę, rozmrożoną fasolkę i osączoną kukurydzę. Przesmaż. Wymieszaj z ryżem, przypraw bazylią i oregano, solą i pieprzem. 

Sos: podgrzej mleko, włóż serek topiony, rozpuść. 

Sałatkę polej sosem, posyp koperkiem


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama