Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 09:26
Reklama

Sałata z wędzonym łososiem i sosem musztardowo- miodowym, przepis Radosława Surmacza z Józefowa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i marek Oranżada Hellena, Appetita i Siesta.

Składniki: 1 główka ulubionej sałaty, np masłowej lub rzymskiej, 1/2 opakowania (50g) rukoli, 200g wędzonego łososia w plastrach, 100g pomidorków koktajlowych, 4 jajka, 50g czerwonych porzeczek.

Sos: 1 cebulka, 1 łyżeczka musztardy typu Dijon, 1 łyżka płynnego miodu, 8 łyżek ( 90ml) oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól.

 

Wykonanie: Sałaty, pomidorki umyj i osusz. Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokrój w ćwiartki. Przygotuj sos: cebulkę obierz i drobno posiekaj, dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Na talerzach rozłóż sałaty, pomidorki i jajka. Dodaj porcję wędzonego łososia w plastrach i przed podaniem polej sosem. Na koniec udekoruj porzeczkami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama