SKŁADNIKI:
Biszkopt (składniki na 1 sztukę):
*4 jajka,
*4 łyżki cukru kryształu,
*4 łyżki mąki pszennej,
*łyżeczka proszku do pieczenia
*200 g rozdrobnionego szpinaku
Z podanych wyżej składników upiec 2 osobne biszkopty.
Masa truskawkowa:
*2 "Śnieżki",
*2 galaretki truskawkowe,
*1 szklanka gorącej wody,
*2 czubate łyżeczki żelatyny,
*2 serki homogenizowane truskawkowe,
*1 szklanka truskawek rozdrobnionych na mus
Ponadto:
*około 0,5 kg truskawek do dekoracji,
*1 galaretka truskawkowa,
*1,5 szklanki gorącej wody
WYKONANIE:
Biszkopty:
Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozdrobnionym, dokładnie odciśniętym szpinakiem. Powstałą masę wyłożyć na blaszkę (u mnie o wymiarach 35 cm x 20 cm) i pieć w około 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
Masa truskawkowa:
"Śnieżki" przygotować według przepisu na opakowaniu, po ubiciu dodać 2 przestudzone galaretki truskawkowe rozpuszczone wraz z żelatyną, mus truskawkowy i serki homogenizowane. Wszystko razem zmiksować.
Masą przełożyć zielone biszkopty.
Dekoracja:
Na wierzch górnej warstwy masy ułożyć połówki truskawek i zalać galaretką truskawkową rozpuszczoną w 1.5 szklanki wody.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Truskawkowy mech, przepis Małgorzaty Skop ze Starej Wsi
Jako pyszny, letni deser chciałabym zaproponować mój - sklejony z kilku innych - przepis na pyszne ciasto "Truskawkowy mech". Deser kusi nie tylko wspaniałym, lekkim, owocowym i słodkim, ale nie przesłodzonym smakiem, ale również niebanalnym, ciekawym wyglądem. Dodatek szpinaku sprawia, że ciasto prezentuje się niezwykle oryginalnie i powinno przekonać do siebie nawet osoby, które szpinaku nie znoszą - wszak w ogóle nie czuć go w cieście - napisała pani Małgorzata, która bierze udział w kulinarnym konkursie Kroniki Tygodnia i marki Delecta.
- 18.06.2017 07:51 (aktualizacja 24.03.2023 15:04)
Reklama
Napisz komentarz
Komentarze