Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 07:35
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Pierogi z serem po ukraińsku, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Przepis otrzymałam od kuzynki z Ukrainy. Polecam te pierogi, są pyszne - napisała pani Urszula, wysyłając swoją propozycję na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia i Społem PSS Robotnik Zamość.
Pierogi z serem po ukraińsku, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Autor: Urszula Świeca

Ciasto:

1 1/2 kg ziemniaków odgotowanych

30 dkg mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

2 jajka

sól.pieprz

 

Farsz:

1/2 kg sera białego

1 żółtko

3 łyżki kaszy manny

sól.pieprz

Dodatkowo:

masło klarowane

 

Wykonanie:

Do sera dodać kaszę manną , żółtko, sól.pieprz, wymieszać.

Na stolnicę przesiać mąkę , dodać ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, jajk, sól.pieprz. Zagnieść ciasto. Następnie z ciasta robić kulki. Każdą kulkę rozwałkować i nakładać farsz. Zlepić i leciutko spłaszczyć. Do garnka wlać wodę, delikatnie posolić i gotować pierożki od wypłynięcia 5 min. Ugotowane pierożki polać roztopionym masłem klarowanym.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama