Chłodnik litewski z jajkiem, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna

  • 28.05.2018, 05:57
  • red.
Chłodnik litewski z jajkiem, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna Fot. Justyna Borek-Kurcman
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

pęczek botwiny z młodymi buraczkami
1 ogórek szklarniowy
pęczek rzodkiewek (ok 10 szt)
3-4 jajka ugotowane na twardo
500 ml jogurtu naturalnego
500 ml kefiru
1-2 ząbki czosnku
łyżka siekanego koperku
2 łyżki siekanego szczypiorku
1 łyżeczka cukru
sól,pieprz

1. Botwinę umyć i pociąć na kawałki. Buraczki obrać lub oskrobać i pokroić na drobniejsze części. Całość zalać wodą (tak by tylko skryło) i ugotować do miękkości. Wystudzić (nie odcedzać!)
2. Ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tartce, czosnek przecisnąć przez praskę, szczypior posiekać. Do wysokiego naczynia wlać kefir i jogurt, wymieszać. Dodać cukier, pokrojony szczypior, rzodkiewki i ogórka oraz czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wymieszać z siekanym koperkiem. Chłodzić w lodówce parę godzin. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791) 
jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe