Sałatka z jajkiem i tuńczykiem, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna

  • 28.05.2018, 05:53 (aktualizacja 28.05.2018 05:57)
  • red.
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna Fot. Justyna Borek-Kurcman
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena

Składniki
świeży szpinak (250g)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( po 185g)
4 jajka ugotowane na twardo
10 pomidorków koktajlowych
150g sera feta
1 cebula
50g pestek słonecznika

sos: 2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

1. Szpinak opłukaj pod zimną wodą, osusz. Ugotowane jajka obierz, podziel na ćwiartki, pomidorki umyj i przekrój na pół. Tuńczyka osącz z zalewy, fetę pokrój w kostkę a cebulę w piórka.
2. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni.
3. Na talerze lub półmiski wyłóż szpinak, tuńczyka, jajka. Rozłóż pomidorki, fetę i cebulę. Posyp uprażonym słonecznikiem.Przypraw do smaku solą i pieprzem.
4. Wszystkie składniki na sos połącz, wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Wymieszaj i spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791) 
jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe