Torcik galaretkowy, przepis Barbary Słomy ze Starej Wsi

  • 28.05.2018, 05:27 (aktualizacja 28.05.2018 05:32)
  • red
Torcik galaretkowy, przepis Barbary Słomy ze Starej Wsi Fot. Barbara Słoma
Dla córki, która ma urodziny w czerwcu, przygotowuję pyszny "torcik" galaretkowy. Smakuje znakomicie w upalne dni - napisała pani Barbara, wysyłając nam swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

3 x 2 galaretki o różnych smakach: żółta, czerwona i zielona i jedna żółta na wierzch; 1 l mleka lekko posłodzonego, żelatyna 40 g 

 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Galaretki rozpuścić  w połowie przewidzianej wody, każdy smak osobno, lekko wystudzić. Mleko zagotować z cukrem,  rozpuścić w nim żelatynę, przestudzić. Do tortownicy wylać 1 galaretkę. Gdy stężeje, wylać na to mleko z żelatyną,  powtarzać tak z pozostałymi galaretkami i mlekiem. Na wierzch ułożyć dowolną dekorację i zalać tężejącą żółtą galaretką, podawać po schłodzeniu. Smacznego.

red
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe